- την κ. Μαρίνα Αρετάκη (μέλος Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστημίου Κρήτης) και τον κ. Δημήτρη Φ. Βλαχοδήμο (φιλόλογο, Διευθυντή Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων) για τις εισηγήσεις τους
- την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων για τη συνδιοργάνωση
- όσους συναδέλφους μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025
Πραγματοποίηση εκδήλωσης: "Διδασκαλία ολόκληρου λογοτεχνικού βιβλίου"
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025
“Διδασκαλία ολόκληρου λογοτεχνικού βιβλίου”
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων (Σ.Φ.Ν.Χ.) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων πραγματοποιεί εκδήλωση την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2025, ώρα 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με θέμα: “Διδασκαλία ολόκληρου λογοτεχνικού βιβλίου”.
Εισηγήσεις:
Ολόκληρο βιβλίο στην τάξη: Όνειρο και πραγματικότητα
Μαρίνα Αρετάκη (μέλος Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστημίου Κρήτης)
Ολόκληρο βιβλίο: παρελθόν, παρόν, μέλλον
Δημήτρης Φ. Βλαχοδήμος (φιλόλογος, Διευθυντής Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων)
Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025
Επιμορφωτικό σεμινάριο:«Δημιουργική γραφή και λογοτεχνικός γραμματισμός»
Σας προσκαλούμε στο επιμορφωτικό σεμινάριο
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025
Πραγματοποίηση εκδήλωσης:«Η Αντιγόνη στην τραγωδία. Ένα (εκ)παιδευτικό παράδειγμα»
Χθες, Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων εκδήλωση με θέμα «Η Αντιγόνη στην τραγωδία. Ένα (εκ)παιδευτικό παράδειγμα» με εισηγήτρια τη φιλόλογο Αριάδνη Παπιδάκη.
Ευχαριστούμε πολύ τους φορείς συνδιοργάνωσης, την εισηγήτρια και όσους/ες μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025
«Η Αντιγόνη στην τραγωδία. Ένα (εκ)παιδευτικό παράδειγμα»
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων (Σ.Φ.Ν.Χ.) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων πραγματοποιεί εκδήλωση την Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2025, ώρα 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με θέμα « Η Αντιγόνη στην τραγωδία. Ένα (εκ)παιδευτικό παράδειγμα» με εισηγήτρια την Αριάδνη Παπιδάκη.
Η Αντιγόνη ως κειμενικό είδος με συγκεκριμένη γλωσσική ταυτότητα, αλλά και ως παραστατική τέχνη, αποτελεί φορέα ιδεών και αξιών, πεδίο συνάντησης του αρχαίου με τον σύγχρονο κόσμο. Η αναζήτηση του δραματικού χαρακτήρα και της ταυτότητας της Αντιγόνης αφορά σε πέντε από τις τραγωδίες του θηβαϊκού κύκλου, όπου εμφανίζεται, κάτω από τις ταξινομίες: γυναικεία μορφή, παρθένα γυναίκα, νεαρό κορίτσι, παιδί. Η έμφυλη εκδοχή της γυναίκας, μέσα στις δυνατότητες και τα όριά της, ή έξω από αυτά, κατά την αντίληψη των μεγάλων τραγικών, μπορεί να αποτελέσει κι ένα μοντέλο παιδαγωγικής διδασκαλίας, αναγκαίο για τη σύγχρονη, απαιτητική εκπαιδευτική διαδικασία.